به گزارش پايگاه خبري تحليلي سلام لردگان به نقل از فارس، ببر ماده سيبري که قرار بود مادر ببر مازندران ايران شود، گفته اند در باغ وحش پارک ارم است، همان جايي که ببر نر، تنها 8 ماه در آن دوام آورد. ببر ماده «قرنطينه» است و کسي اجازه بازديد از آن را ندارد.
به اصرار ما يکي از کارکنان باغ وحش راضي مي شود که حداقل يک بار، ببر ماده را در قرنطينه نشانمان بدهد تا حداقل معلوم شود که اين ببر، هنوز نفس مي کشد. اجازه بازديد را مي گيريم اما بدون اجازه هر گونه عکاسي!
مسير نگهداري ببر ماده از باغ وحش و محل شهربازي، دور است، مسير را با ماشين، طي مي کنيم تا به يک فضاي باز مي رسيم که يک اتاق آجري در وسط آن ديده مي شود، مي گويند که اين محل قرنطينه است و ببر ماده حدود 2 سال است که درون آن زندگي مي کند. هيچ خبري از ببر نيست، نه نعره اي، نه صدايي. کارمند باغ وحش مي گويد که اين ببر با ما دوست است و الآن آن را مي بينيد. صدايش مي کند: «ببري، ببري و...»
اتاق کوچک قرنطينه که مسقف است و تاريک به نظر مي رسد تنها نورش را از پنجره باريک با ميله هاي آهني روي يک ديوارش مي گيرد. ناگهان با صدا زدن هاي «ببري، ببري و...» بيشتر فضاي پنجره را يک صورت پرصلابت ببر، پر مي کند، صدا ندارد تنها چند بار دستانش را بالا مي آورد و از پنجره، نشانمان مي دهد اما نور آفتاب، چشمانش را مي زند و خيلي اجازه نمي دهد تا تماشاچي اش باشيم.
اتاقک قرنطينه ببر را با يک تيغه آهني به 2 نيمه تقسيم کرده اند تا بتوانند فضاي پاک و تميزي را براي نگهداري آن فراهم کنند، اين تيغه از بيرون قابل کنترل است و حالت کشويي دارد. به گونه اي که يک تکه گوشت را يک سمت تيغه آهني قرار مي دهند و تيغه کشويي را از بيرون مي کشند تا ببر ماده به سمت گوشت برود و دوباره تيغه آهني را به حالت اوليه خود که ديوار بين دو قسمت اتاق، محسوب مي شود برمي گردانند تا بدون مزاحمت ببر بتوانند آن بخش را تميز و ضدعفوني کنند و سمت ديگر را نيز به همين ترتيب، تميز مي کنند.
ببر ماده ديگر گوشت الاغ نمي خورد/حداقل روزي 5 کيلو گوشت گوساله مي خورد
سازمان دامپزشکي اعلام کرده است که ببر ماده سيبري هم مثل ببر نر مبتلا به بيماري باکتريايي و مسري «مشمشه» است از کارمند باغ وحش درباره نوع تغذيه ببر ماده مي پرسيم که مي گويد: قبلاً گوشت الاغ داده مي شد اما مدتهاست که ديگر ببر ماده، گوشت گوساله مي خورد، تقريباً روزي 5 کيلوگرم.
با يک حساب سرانگشتي هزينه خوراک گوشت ببر ماده را روزي 100 هزار تومان برآورد کرديم که در سال مي شود 36 ميليون و 500 هزار تومان. به دنبال حساب هزينه 2 سال و 8 ماه نگهداري از آن بوديم که يادمان آمد رئيس سازمان محيط زيست بودجه احياي ببر مازندران از اين ببرهاي سيبري را سال 1389 رقم 5 ميليارد تومان اعلام کرده بود که رقم هاي ميليوني خورد و خوراک، در مقابل اين رقم ميلياردي واقعاً هيچ است.
البته اگر قرار بود ببري متولد شود که از نسل ببر مازندران باشد صرف اين بودجه، قابل توجيه بود اما صرف هزينه براي ببر بيماري که سازمان دامپزشکي هم با مثبت بودن تست بيماري «مشمشه» آن حکم معدوم سازي آن را داده است چه توجيهي مي تواند داشته باشد؟

سر و کله ببرهاي سيبري چگونه در تهران پيدا شد؟
ببر نر سيبري که ارديبهشت 1389 به ايران وارد شد حاصل تفاهمنامه مشترک سازمان محيط زيست ايران و روسيه بود براي احياي نسل منقرض شده "ببر مازندران ". محيط زيست براي ورود 2 قلاده ببر از سيبري پروژهاي را تعريف کرد که رئيس سازمان محيط زيست بودجه مورد نياز براي آن را 5 ميليارد تومان اعلام کرد.
تفاهمنامهاي که حاصل آن، خروج دو قلاده پلنگ ايراني به روسيه و ورود دو قلاده ببر بيمار از سيبري بود.
ببر نر وارداتي پس از گذشت 8 ماه از انتقال به ايران جان داد. مرگي که تبديل به سوژه ناب رسانههاي داخلي و خارجي شد، مدير باغ وحش تهران گفت: "ببر نر گوشت خر خورد و مرد "، محيط زيست اعلام کرد: "علت مرگ به احتمال 60 درصد بيماري مشمشه است "، باغ وحش تهران پاسخ داد: "ببر نر قبل از مشمشه، «ايدز گربهسانان» داشته است "، مشاور سازمان محيط زيست گفت: "تست ايدز ببر منفي است " و...
پس از مرگ ببر نر سيبري، نگرانيها از ابتلاي ببر ماده به بيماري "مشمشه" نيز بالا گرفت تا حدي که از همان زمان مرگ ببر نر، ببر ماده در اتاقک "قرنطينه" قرار گرفت.
سال گذشته نتيجه آزمايشهاي تست بيماري مشمشه ببر ماده "مثبت" اعلام شد و به گفته پيام محبي، نائب رئيس جامعه دامپزشکي در يک نشست خبري «حکم قطعي معدوم شدن ببر ماده سيبري به وسيله سازمان دامپزشکي صادر شده اما محيط زيست هيچ گاه براي معدوم سازي در محل حاضر نمي شود.»
عدم پذيرش شکست/ ببر ماده يک مورد استثنايي براي مطالعه است
محمد جواد محمدي زاده، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، مي خواست گونه منقرض شده ببر مازندران را که آخرين بار در سال 1337 در پارک ملي گلستان ديده شد، احيا کند علي رغم آنکه کارشناسان محيط زيست از جمله اسماعيل کهرم از همان ابتدا، آينده اين پروژه را همراه با شکست مي ديدند و از آن به عنوان شوي رسانه اي ياد مي کردند.
رئيس سازمان محيط زيست در شرايط کنوني که ببر نر وارداتي مرده است و ببر ماده نيز با بيماري که دارد در انتظار مرگ نشسته است درباره سرنوشت اين پروژه مي گويد: «برخلاف گفته بعضي از افراد اين پروژه شکست نخورده و همچنان به عنوان يک پروژه تحقيقاتي ادامه دار خواهد بود. از روز اول اعلام کرديم که اين يک پروژه تحقيقاتي است و هدف آن احياي ببر مازندران است.»
وي ادامه مي دهد که «اين گونه جانوري با توجه به بيماري که دارد يک مورد استثنائي براي مطالعه است. اينکه بعضيها غيرمنصفانه ميگويند پروژه شکست خورده، صحيح نيست و اين پروژه نه تنها شکست نخورده بلکه ادامه پيدا ميکند. يک پروژه تحقيقاتي ممکن است به نتيجه برسد و ممکن است هم به نتيجه نرسد.»
به گفته وي ببرهاي جديد هم در راه هستند و به دليل اينکه هوا در تابستان گرم بوده و هواي مبدأ از هواي کشور ما خنکتر است بنا به تشخيص طرفهاي روسي با يک تأخير، ببرهاي جديد وارد ايران ميشوند.
ببرها گوشت الاغ خوردند و در باغ وحش لنگر انداختند!
از همان ابتدا محيط زيست اعلام کرده بود که ببرهاي سيبري تنها يک ماه در باغ وحش مي مانند و بعد از آن به ميانکاله منتقل مي شوند، يک ماه که به 8 ماه رسيد، ببر نر مرد و حالا 2 سال و 8 ماه است که ببر ماده در باغ وحش ارم نگهداري مي شود.
کارمند باغ وحش درباره هزينه هاي نگهداري اين ببر مي گويد: محيط زيست هزينه هاي خوراک ببر را مي دهد اما بالاخره نگهداري اين ببر هم سخت است و بهتر است که هر چه زودتر، محيط زيست تکليف اين ببر بيچاره را مشخص کند.
به او درباره پروژه مطالعاتي محيط زيست روي اين ببر ماده مي گوييم که در جواب ما مي گويد: محيط زيست مي خواهد روي اين ببر، مطالعه کند خوب به جاي آنکه آن را در قرنطينه باغ وحش نگه دارد در يکي از مناطق تحت حفاظت خودش از آن مراقبت کند و تا هر زماني که مي خواهد روي آن مطالعه انجام دهد.
سرنوشت نامعلوم در انتظار ببر وارداتي
در حالي که فرصت ملاقات با ببر زنداني در قرنطينه به پايان رسيده است، به سرنوشت اين ببر ماده که ديگر فقط جثه اش به ببر مي ماند و حرکاتش از يک گربه خانگي، دست آموزتر شده است فکر مي کنيم، به زندگي و مرگي که به واسطه انسان بودنمان، براي آن به بازي مي گيريم و در مسير خواسته هايمان اسيرش مي کنيم.
ببر بيوه سيبري اگر اثر باقيمانده از شکست يک پروژه هم نباشد يک جاندار است که به تشخيص سازمان دامپزشکي به علت بيماري مسري بايد معدوم شود و از سازمان محيط زيست که مدافع حقوق گونه هاي جانوري است اين انتظار مي رود که پس از گذشت 2 سال و 8 ماه و انجام امور مطالعاتي، اين تنها ببر موجود در ايران را که با بيماري دست و پنجه نرم مي کند،به هر شيوه علمي که سراغ دارد، راحت کند.